2. El Araç Alırken
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

KAYLA OTO

2.el dikkat araç alırken

Kayla Oto 2. El Araç Alrken dikkat edilmesi gerenkenleri ilk olarak bu konudan anlayan biri ile araçları incelemeniz sizin yararınıza olacaktır. Çünkü araçlar fabrika çıkışlı olmadığı için, biri tarafından kullanıldığı için araçta bir takım sorunlar olabilir. Kişiler de bu arızalı araçları elden çıkarmak için sizlere sorunu söylemeden araçları satmaya çalışıyor olabilirler. Ancak satın almak istediğiniz aracı, ilk olarak bir tamirciye götürerek, aracınızı kontrolden geçirebilirsiniz. Bu şekilde araçta meydana gelen hasarları ya da sorunları öğrenebilirsiniz. Araç kontrol edilirken şunlara dikkat edilmelidir:

Servis Kayıtlar: 2. El araç alırken, araçlarınızın servis kayıtlarının olması gerekmektedir. Servis kayıtlarını mutlaka istemeniz gerekmektedir. Kayıtların olması, aracın kayıtlarının olması olumlu bir özelliktir.Belgeler: Servis kayıtları kadar, aracınızın belgelerinin olması gerekmektedir. Belgelerin olması çok önemlidir. Belgelerin içerisinde ruhsat, vergi makbuzu ve garanti makbuzu gibi önemli belgelerin bulunması gerekiyor. Aynı zamanda araç üzerinde cezaların olmaması gerekiyor. Bunun için aracı kontrol ettirmeniz gerekmektedir.

kayla otomotiv expertiz hizmeti

Çalıntı Araç: Çalıntı bir aracı satın almak, sizi ciddi anlamda sıkıntıya sokabilir. Aracın üzerinde olan şase ve motor numaralarını kontrol ettirebilirsiniz. Çalıntı olan bir aracı satın alırsanız, hem kendinizi temize çıkarmak hem de paranızı kurmak için çok uğraşmanız gerekecektir. Bu sebeple bu noktaya çok dikkat etmeniz gerekmektedir.

Kaporta: araçların hasar görüp görmemesi son derece önemli bir konu. Hasar görmeyen araçları almak sizin için çok daha avantajlı olacaktır. Kaporta en sık zarar gören yerlerin başında gelmektedir. Kaporta zarar gördüyse, boyasından anlayabilirsiniz. Eğer anlayamıyorsanız, bu noktada bir ustadan yardım alabilirsiniz.

Lastikler: Araçların yaz ve kış lastiklerinin olması son derece önemli. Yedek lastiklerin olması, sizi satarken de rahatlatacaktır. Satın aldığınız lastiklerin dişlerini de kontrol edebilirsiniz.

2.el araba nasıl alınır?

Kayla Otomotiv çoğunlukla hızlı ve güvenli bir şekilde ikinci el otomobil almanıza yardımcı olur. Aynı zamanda ikinci el araç alırken belirli günlerde açılan otomobil pazarlarından da yararlanabilirsiniz. Bu sayede ilk sahibinden araç temin edebilirsiniz. Medya üzerinden erişeceğiniz ikinci el ilanları ile de size uygun bir aracı bulabilirsiniz.

Aracı almaya karar verdiyseniz noterde hazırlanan bir satış sözleşmesi ile satış işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Noter tarafından hazırlanan, ?Tescile İlişkin Geçici Belge? yalnızca bir ay süreyle geçerlidir. Tescil belgesi ise bu süre içinde alıcıya posta yoluyla yollanmaktadır. Satış işlemi sonrasında devir işlemi de gerçekleştirilmektedir.

Bu prosedür için noter satış belgesinin yanı sıra ilişik kesme belgesinin (vergi dairesinden alınan), plaka bilgisinin, zorunlu trafik sigortasının poliçesinin, vergi numarasının, tescil ve trafik belgesinin ibrazı gerekmektedir.

  • Sürüş sırasında yol tutuşun, motorun yanı sıra el ve ayak frenlerini de test etmelisiniz.
  • Haciz ve çalıntı otolara karşı e-devlet üzerinden araç plakasını sorgulayabilirsiniz. Böylece, aracın çalıntı olup olmadığı, rehin, hak mahrumiyetleri ve aracın son satım tarihi bilgilerine erişebilirsiniz.
  • Aracın motorlu taşıt vergi borcu olup olmadığını tespit edip, belgelemelisiniz.
  • Aracın son muayene tarihi ve trafik cezasının olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
  • Arabanın fiziksel yapısını ve motorunu inceleyip test sürüşü yapmalısınız.
  • Sorgulanan aracın şasi ve motor numaralarının TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarında kayıtlı olması gerekmektedir.
  • Satış işlemi öncesinde; araç muayenesi, araç teknik belgesi gibi ilgili tüm belgelerin teminini istemelisiniz.
  • Aracın kapılarının tam olarak kapanıp kapanmadığına bakmalısınız.
  • Araç klimasının çalışıp çalışmadığına bakmalısınız.
  • Aracın fiziksel incelenmesi sürecinde kaporta, donanım ve iç dış aksamı da incelemelisiniz:
  • Aracın lastiklerinin durumunu kontrol etmelisiniz.
  • Araç camlarının rahatça açılıp kapandığını kontrol etmelisiniz.
  • Direksiyon, araç içi tavan/taban ve araç döşemesi kondisyonunu inceleyebilirsiniz.
  • Far, aydınlatma mekanizmaları, radyo, CD çalar gibi aksamların düzgün çalışıp çalışmadığına bakabilirsiniz.
  • Araç kaportasında boya, çizik olup olmadığını incelemelisiniz.
  1. el aracın incelenmesi sırasında (özellikle motorun detaylı incelenmesi açısından) bu alanda çalışan uzmanlardan “Expertiz Raporu” alabilirsiniz. Ekspertiz raporu alınırken; motor testinin yanı sıra fren testi, sürüş testi gibi araçla ilgili birçok test bir arada, uzmanlar tarafından yapılmakta ve sonuçlar belgelendirilmektedir. Bu sebeple bireysel kontrollerde gözden kaçabilecek unsurlar, rahatlıkla tespit edilebilmektedir.
Konuşmayı Başlat
Canlı Destek
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?